Home > Nederlands > Graancirkels inspiratiebron voor meubelmaker

Graancirkels inspiratiebron voor meubelmaker

Artikel gekopieerd van onze nieuwssite BrekendNieuws.nl


Graancirkel bij Ackling Dyke (Dorset, Engeland) van 29 juni 2014


De echte croppie had het natuurlijk allang gezien: het logo van deze website is gebaseerd op een graancirkel. De cirkel die op 29 juni 2014 bij Ackling Dyke in Dorset (Engeland) verscheen, om precies te zijn (zie foto boven).

Talloze mensen met een meer dan normale belangstelling voor de wereld om zich heen worden vandaag de dag gefascineerd door deze fenomenen met hun mysterieuze eigenschappen, die nog steeds niet goed verklaard kunnen worden. Ook al doen de reguliere media dan nog zo hun best om ze af te serveren als hoax, of ze gewoon te negeren.

Onze belangstelling was dan ook direct gewekt toen we een mailtje ontvingen van ene Sigurd Olivier, die vertelde tafels te maken van graancirkelpratronen. We namen een kijkje op zijn site, en waren onder de indruk. De tafels zijn prachtig! Sigurd bleek trouwens zelf ook een opvallende verschijning, met een opmerkelijk levensverhaal.

De geboorte van 'Koning' Sigurd

Hij groeide op in het Zuid-Afrika, in de tijd van de apartheid. Daar verdiende hij zijn geld als journalist en fotograaf en bracht een paar fotoboeken uit. Maar toen die vanwege te veel openheid direct door de regering verboden werden, besloot hij Zuid-Afrika achter zich te laten.

Hij leerde houtsnijden en begon poppen te maken. Daarbij keek hij voortdurend in de spiegel, om de afstand tussen de zintuigen in het gezicht goed in verhouding te krijgen. Toen zijn eerste pop af was, bleek die tot zijn eigen verbazing precies op hemzelf te lijken! Zijn eerste poppenkarakter was direct geboren: Koning Sigurd.

Al poppenspelend trok hij door Europa, waarbij hij meer dan 150 steden bezocht en tal van ervaringen opdeed. Om wat bij te verdienen op Kreta verkocht hij daar frisdrank aan bergbeklimmers die net terugkwamen van een zware tocht. Daarbij viel het hem op hoe open Nederlanders van karakter waren in vergelijking met andere Europeanen. Hij besloot spontaan naar Nederland te verhuizen, en woont nu al meer dan 20 jaar in Zutphen.

Op TV

Koning Sigurd

Houtsnijder Sigurd Olivier met zijn uit hout gesneden evenbeeld Koning Sigurd

Zijn kleurrijke persoonlijkheid en levenswandel werden al gauw opgemerkt door zijn nieuwe landgenoten. Verschillende kranten, maar ook TV Gelderland, de NTR en de KRO konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en kwamen een kijkje nemen.

Sinds enige tijd heeft Sigurd zich toegelegd op een nieuwe passie: tafels maken. Geen gewone tafels, maar versierd met patronen van graancirkels. Deze in graanvelden (of andere gewassen) gecreëerde formaties in allerlei symmetrische varianten doen zich wereldwijd voor, met een jaarlijkse piek in de vroege zomer in Zuid-West Engeland. Ze lijken door de jaren heen alleen maar mooier en ingewikkelder van ontwerp te worden.

"Waarom graancirkels?" vroegen wij aan Sigurd.

"Schoonheid is niet iets dat ik met mijn hersens begrijp, maar iets dat ik met mijn hart voel. Zie ik een veld bezaaid met rijk rode bloemen, krijg ik kippenvel. Soms is het zo overweldigend dat ik begin te huilen, tranen van blijdschap en vervoering."

"Zo reageerde ik op graancirkels, de één meer dan de andere. Ik heb er nog nooit eentje in levenden lijve gezien, maar de beelden resoneren al met mij. Ik “voel” dat die harmonisch in elkaar zitten, dat de wiskunde klopt. En díé schoonheid wou ik mijn woonkamer binnenhalen. Vandaar graancirkeltafels."

"Eerst wou ik alleen één tafel maken, om mezelf een plezier te doen. Maar toen vrienden laaiend enthousiast werden, besloot ik meer tafels te maken, en met meerdere ontwerpen. Ze zijn van hout, bedekt met een kristalheldere epoxylaag om de open stukken mee te vullen en de tafels ook geschikt te maken voor gebruik buiten."

Jong geleerd...

De houtwerkcarrière van Sigurd begon op zijn tiende, toen hij zijn twee jaar oudere broer hielp om een opvouwbare schildersezel te maken voor hun moeder, als kerstgeschenk. Er kwam meer vraag naar, en uiteindelijk verkochten de twee jongetjes 35 van hun ezels, waaronder aan de universiteit, een college en een kunstacademie in Pretoria in Zuid-Afrika, waar ze opgroeiden.

"Terwijl ik als journalist en later als fotograaf werkte, renoveerde ik huizen als bijbaantje. Uiteindelijk, toen ik al wat ouder was, keerde ik voltijds terug naar houtwerk, dit keer als houtsnijder. Ik maakte marionetten waarmee ik jarenlang in 14 Europese landen optrad. Ik was al voorbij de 70 toen ik begon met de graancirkeltafels."

Sigurd aan het werk

Wat kost zo'n tafel als je er eentje wilt kopen?

"Ik verkoop mijn ovale tweepersoonstafels voor 235 euro, en mijn ronde vierpersoonstafels voor 335 euro. Het zagen van de patronen is vakwerk dat veel tijd in beslag neemt, en de heldere epoxy is erg duur. Niet alle graancirkel-ontwerpen zijn geschikt voor tafels. Mocht iemand een specifiek ontwerp voor zijn of haar tafel willen hebben, dan kijken we of het mogelijk is, misschien met een aanpassing van de prijs."

"Voor het geval andere bekwame houtbewerkers zelf een tafel wil maken, heb ik aanwijzingen opgesteld, met foto's, die ik op mijn website geplaatst heb: http://www.magicmirror.nl/newfiles/crophowto.html."

"En nu rest mij nog één ding te doen: “dankje” te zeggen tegen de makers van graancirkels. Dit gaat gepaard met een gevoel van verwondering en diepe dankbaarheid. Wie die makers zijn, en wat graancirkels zouden betekenen, maakt mij niet zoveel uit. Dat mogen veel slimmere mensen dan ik maar uitzoeken. Intussen geniet ik van het mysterie. Ik voel dat de makers mooie wezens moeten zijn."


Bron: BrekendNieuws.nl.Wereldwijde Visualisatie voor een Doorbraak - Doe Ook Mee!


< vorige boodschap | volgende boodschap >