Home Channeling? Onze channelers Over ons Contact


Home > Nederlands > Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Mmmmjammie!

De instandhouding van een grote diversiteit aan voedselgewassen ligt aan de basis van een gezonde en veilige voedselvoorziening. Daarom hebben Permacultuur Nederland en Spullen Delen de handen ineengeslagen om een planten- en zadenbank op te zetten waarin gewone mensen de hoofdrol spelen.

Het gaat om het onderling delen van zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen. We nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen. Om het ruilen van zaden en planten makkelijker te maken is het handig kennis te hebben van technieken om planten te vermeerderen. Hieronder een heldere uitleg van verschillende technieken om planten, struiken en bomen te vermeerderen:

I Stekken
II Afleggen
III Marcotteren
IV Copuleren
V Oculeren
VI Enten

Ook is het nuttig om meer te weten over het oogsten, bewaren en ruilen van zaden. Meer informatie daarover in de volgende links:

I - Zaden oogsten en bewaren
II - Het versturen van zaden via de post

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Hoe kan ik meedoen?

Ga naar www.spullendelen.nl, hier kun je je registreren en beginnen. Registreer de zaden, knollen, stekken, etc. van eetbare planten die je over hebt en het delen kan beginnen. Het is het meest praktisch om je aanbod in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden. Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar “spullen” en bekijk daar vervolgens de categorie “zaai- & pootgoed”, hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden.

Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die je over hebt al een paar keer wordt aangeboden, voeg ook heel gewone planten toe. Op spullen delen kunnen mensen onder meer zoeken op afstand tot hun locatie, bijvoorbeeld binnen een straal van 1, 5 of 10 kilometer. Het gaat in deze database juist om het zo lokaal mogelijk beschikbaar maken van zoveel mogelijk planten.


Waarom dit initiatief?

Momenteel ligt het grootste deel van de planten- en zadendiversiteit bij een beperkt aantal grote corporaties die dit puur voor de commercie doen, zoals Monsanto, Bayer, DuPont, Dow en Syngenta (zie deze pdf voor de details - seed industry). Deze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zoveel mogelijk te monopoliseren om hiermee mensen afhankelijk te maken. Als dit eenmaal is gelukt, is er een boel geld te verdienen voor deze bedrijven. Hoewel deze strategie als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de biodiversiteit en alle mensen die daarvan afhankelijk zijn voor hun directe voortbestaan.

De algemene diversiteit aan eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken weten zich in steeds meer onderzoeksinstuten, zoals de Universiteit van Wageningen en overheden, in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken. Wellicht het meest bekende voorbeeld hiervan is Monsanto. Een documentaire die de vele wanpraktijken van Monsanto belicht, gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste, is "De Wereld Volgens Monsanto" (hieronder met Nederlandse ondertiteling).

Dit zijn de vestigingen van Monsanto in Nederland:
Monsanto bv, Leeuwenhoekweg 52, 2661 CZ Berschenhoek, tel. 010 5292222
Monsanto bv, Westeinde 166, 1600 AA Enkhuizen, tel. 0228 357 000
Monsanto bv, Wageningse Afweg 31, 6702 PD Wageningen, tel. 0317 468 468
Monsanto bv, Burgemeester Elsenweg 53, 2671 DP Naaldwijk, tel. 0174 671 520


Van de mensen voor de mensen!

Naast dat een peer to peer planten- en zadenruilwerk voor gewone mensen erg leuk is, is het ook echt heel belangrijk omdat we zo de biodiversiteit aan gewassen in stand kunnen houden en vrij toegankelijk kunnen houden voor eenieder! Dit is te belangrijk om over te laten aan grote corporaties voor wie winst behalen het belangrijkste doel is.

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Aanverwante informatie en links:
Website Spullen Delen - www.spullendelen.nl
Website Reclaim the Seeds NL - www.reclaimtheseeds.nl
Website De Nationale Proeftuin - www.denationaleproeftuin.nl


(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rondgaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3.486.784.401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennissen, collega's, etc. Graag zelfs, hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.)


3-3-2014 bron: Permacultuur Nederland


Share |


Donaties voor ons vertalersteam zijn welkom en worden zeer gewaardeerd Dankjewel!!


Veel informatie uit de channelings, en informatie die we elders op het web gevonden hebben,
hebben we verwerkt in een nieuwe site:
HetGroterePlaatje.nl


Galactic Channelings

Create Your Badge